Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op de tweede dag van het Nederlands Film Festival in het Louis Hartlooper Complex. Aansluitend is de KNF-borrel;

De uitreiking van de zestiende Louis Hartlooper Prijs is op zaterdag 26 september 2020 om 16:30 uur.

Referaat

De winnaar van de prijs geeft het jaar daarop tijdens de uitreiking een korte voordracht over het belang van goede filmjournalistiek (doelstelling van de prijs indachtig).

De prijs

De prijs bestaat uit een zwarte spiegel, de Louis Hartlooper penning, een oorkonde, een foto in de LHC-eregalerij en € 1.000,-.

De Spiegel

Van oudsher, en dan hebben we het over de klassieke Oudheid, wordt de zwarte spiegel gebruikt in de wereld van de magie (Film?), waar hij een hulpmiddel was bij “de kunst van het schouwen”.In het titelverhaal uit de bundel Music for Chameleons vertelt Truman Capote dat ook schilders als Gauguin, Van Gogh en Renoir een zwarte spiegel gebruikten. Men trok met ezel, doek en toebehoren het veld in, keek vervolgens net zo lang in de zwarte spiegel tot alle kleur van het netvlies verdwenen was en nam daardoor, als men de blik op de omgeving richtte, de kleuren weer als nieuw en in al hun hevigheid waar. De overweldigende indruk iets te zien alsof het nieuw is en voor het eerst aanschouwd wordt, is iets waar je elke filmliefhebber zou toewensen.